Results 1 to 29 of 29

Thread: ThunderVB installed - problem at loading VB6

  1. #1

    Thread Starter
    Lively Member
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    89

    Question ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Hello!

    I installed Visual Studio 6 and ThunderVB after Windows 10.2004 clean installation.

    when I try to run VB, at splash screen it outputs error:

    Code:
    ---------------------------
    Microsoft Visual Basic
    ---------------------------
    'ThunderVB v1.0.0' has caused an access violation.
    
    Remove it from the list of available Add-Ins?
    ---------------------------
    Yes   No   Help
    ---------------------------
    Can anybody help me with fix?

    Thank you all in advance.
    Miro

  2. #2
    Frenzied Member
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    1,649

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Hello MIRKOSOFT,

    I know "thunder" was a part of the original name for Visual Basic, but what is ThunderVB? I can find nothing about it on the internet.

    yours,
    Peter Swinkels

  3. #3
    Addicted Member Wolfgang Enzinger's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Munich, Germany
    Posts
    160

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by Peter Swinkels View Post
    [...] but what is ThunderVB? I can find nothing about it on the internet.
    You didn't look very hard, did you?

    See https://sourceforge.net/projects/thundervb/.

    Wolfgang

  4. #4
    Frenzied Member
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    1,649

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by Wolfgang Enzinger View Post
    You didn't look very hard, did you?

    See https://sourceforge.net/projects/thundervb/.

    Wolfgang
    I entered thundervb in Google and found nothing. How did you find it?

    btw:
    Putting the search term in quotes did work with Google.

  5. #5
    Addicted Member Wolfgang Enzinger's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Munich, Germany
    Posts
    160

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by Peter Swinkels View Post
    I entered thundervb in Google and found nothing. How did you find it?
    I rarely use Google, but https://www.startpage.com instead.

    https://www.startpage.com/do/dsearch...dervb+download did it for me.

    Wolfgang

  6. #6
    Frenzied Member
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    1,649

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by Wolfgang Enzinger View Post
    I rarely use Google, but https://www.startpage.com instead.

    https://www.startpage.com/do/dsearch...dervb+download did it for me.

    Wolfgang
    Learned something new. Thanks.

  7. #7
    VB-aholic & Lovin' It LaVolpe's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beside Waldo
    Posts
    19,543

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I've never used that add-in but people on this site have and still do. Did you install SP6 with your fresh VB install? Maybe that add-in requires it or SP6 fixed some add-in error that came with the original VB6?
    Insomnia is just a byproduct of, "It can't be done"

    Classics Enthusiast? Here's my 1969 Mustang Mach I Fastback. Her sister '67 Coupe has been adopted

    Newbie? Novice? Bored? Spend a few minutes browsing the FAQ section of the forum.
    Read the HitchHiker's Guide to Getting Help on the Forums.
    Here is the list of TAGs you can use to format your posts
    Here are VB6 Help Files online


    {Alpha Image Control} {Memory Leak FAQ} {Unicode Open/Save Dialog} {Resource Image Viewer/Extractor}
    {VB and DPI Tutorial} {Manifest Creator} {UserControl Button Template} {stdPicture Render Usage}

  8. #8

    Thread Starter
    Lively Member
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    89

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I installed also SP6,completelty: VS6 Enterprise, MSDN and SP6.
    My question now is - needs ThunderVB updated to latest release?
    'Cause I didn't it not - it was problematic, so I have ThunderVB 1.0 installed only.

    Now I found very interesting link: https://github.com/dzzie/addins

    Thank you.
    Miro
    Last edited by MIRKOSOFT; Jul 16th, 2020 at 05:58 PM.

  9. #9
    Hyperactive Member Episcopal's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    Brazil
    Posts
    413

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I already installed ThunderVB, but in this version of win10 I haven't used it yet. Have you tried installing the vb6sp6 rollup package?

    https://support.microsoft.com/pt-br/...al-basic-6-0-s

  10. #10

    Thread Starter
    Lively Member
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    89

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I'm sorry, it is in Spanish language - and Google Translator is not anything good in translation...

    Miro

  11. #11
    Hyperactive Member Episcopal's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    Brazil
    Posts
    413

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6


  12. #12
    Frenzied Member some1uk03's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London, UK
    Posts
    1,629

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Did you manage to fix that error at startUP?

    I thought I'd give ThunderVB a go, but I have same issue on startUp.
    _____________________________________________________________________

    ----If this post has helped you. Please take time to Rate it.
    ----If you've solved your problem, then please mark it as RESOLVED from Thread Tools.



  13. #13
    PowerPoster jdc2000's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Idaho Falls, Idaho USA
    Posts
    2,168

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    You did run the VB6 install and SP6 install from an Administrator account, As Administrator, and run VB6 the same way?

  14. #14
    Frenzied Member some1uk03's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London, UK
    Posts
    1,629

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by jdc2000 View Post
    You did run the VB6 install and SP6 install from an Administrator account, As Administrator, and run VB6 the same way?
    Yes, SP6 installed too.
    same issue.
    Last edited by some1uk03; Oct 7th, 2020 at 08:57 PM.
    _____________________________________________________________________

    ----If this post has helped you. Please take time to Rate it.
    ----If you've solved your problem, then please mark it as RESOLVED from Thread Tools.



  15. #15

  16. #16
    Frenzied Member some1uk03's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London, UK
    Posts
    1,629

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by wqweto View Post
    Hi wqweto,

    Issue is not obtaining ThunderVB.
    I installed it.
    Updated the .dll to 1.02
    VB SP6

    Problem is when starting it from the Add Ins, it says: ThunderVBv1 has caused an access violation.
    _____________________________________________________________________

    ----If this post has helped you. Please take time to Rate it.
    ----If you've solved your problem, then please mark it as RESOLVED from Thread Tools.



  17. #17
    PowerPoster wqweto's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Sofia, Bulgaria
    Posts
    4,326

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    clsSubclass.cls does not set PAGE_EXECUTE flag on the thunk so the only way this is going to work is if you disable DEP on VB6.exe althogether.

    cheers,
    </wqw>

  18. #18
    Frenzied Member some1uk03's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London, UK
    Posts
    1,629

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    DEP fully disabled.
    Restarted PC

    same problem :/

    Any other ideas?
    _____________________________________________________________________

    ----If this post has helped you. Please take time to Rate it.
    ----If you've solved your problem, then please mark it as RESOLVED from Thread Tools.



  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    24

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by wqweto View Post
    ThunderVB has it's own page at SourceForge:

    https://sourceforge.net/projects/thundervb/

    Some time ago I tried to test this addin, but it's unusable, and it's source code is a nightmare...

  20. #20
    Lively Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    70

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Hi,
    Sorry for the bump.
    I got the same issue as yours as soon as i switched to 64bit. The dll ThunderVB_pl_HookSys_v1_0 is what seems to cause the issue.
    Basically the issue caused by an odd BaseOfCode value of kernel32.dll which is weirdly not 0x1000 like most of PE files. The ThunderVB_pl_HookSys_v1_0 dll assumes every PE file has 0x1000 as BaseOfCode and therefore uses a hardcoded value of 0x1000 to get to the code section of the loaded modules. I posted about it on github. You can read more about it here.
    So hopefully the author will address this.
    Last edited by Kunical; Apr 14th, 2021 at 01:51 AM.

  21. #21
    PowerPoster wqweto's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Sofia, Bulgaria
    Posts
    4,326

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by Kunical View Post
    So i didn't bother much and just fixed the dll with a debugger.
    I attached the fixed dll. You just need to replace the one you have with this one in plugin's path "\ThunderVB\dlls"
    No, don't do this. Just send a PR to the github repo with the fixes so everyone can review these and compile the DLL themselves.

    No one is willing to download and run random DLLs from the internet and forum mods will most likely remove the download within hours as it's against forums rules here and poses an unknown threat to regular users.

    cheers,
    </wqw>

  22. #22
    Lively Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    70

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by wqweto View Post
    No, don't do this. Just send a PR to the github repo with the fixes so everyone can review these and compile the DLL themselves.
    Okay, i have removed it. Thanks for the heads up.
    Last edited by Kunical; Apr 14th, 2021 at 01:53 AM.

  23. #23
    Lively Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    70

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Here is my fix of this plugin source code for 64bit startup crash.

    Note:
    You need the main source code too for it to compile properly since it depends on other references/modules.
    You can download it from github here.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Kunical; Apr 14th, 2021 at 02:55 PM.

  24. #24
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2019
    Posts
    21

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Quote Originally Posted by Kunical View Post
    Here is my fix of this plugin source code for 64bit startup crash.

    Note:
    You need the main source code too for it to compile properly since it depends on other references/modules.
    You can download it from github here.
    I tried compiling the attached example but when I load the project Vb6 is telling me that there are 3 missing mod files. Can you please provide these mod files or the build fixed dll?

  25. #25
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2019
    Posts
    21

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    How can I get the fixed dll?

  26. #26
    PowerPoster Arnoutdv's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    5,435

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    Kunical said in post #23 that you also needed the original source.
    There is also a link to the github location

  27. #27
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2019
    Posts
    21

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I have managed to compile it using the original source and is now working without errors. However when I tried one of the ASM examples to check if it is working correctly it is not executing the ASM code but it is treating it as comments and the test program is telling me that ASM is not working. I have installed MASM and also FASM and provided the path to the respective executables in the settings panel but it does not seem to work. If I try to write ASM code it provides the suggestions so the plugin is working, but not executing the code. Any help?

  28. #28
    Frenzied Member some1uk03's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London, UK
    Posts
    1,629

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I just tested and recompiled with the updated fix provided by Kunical.
    But still same issue. I see a message when when i enable the addon in VB: 'ThunderVB' has caused an access violation.

    If anyone wants to try, you can find all of the Source on this link, which has all the necessary shared Modules required for compiling.

    File Name: ThunderVB_v_1_0_0_source.rar
    Last edited by some1uk03; Oct 6th, 2022 at 05:29 AM.
    _____________________________________________________________________

    ----If this post has helped you. Please take time to Rate it.
    ----If you've solved your problem, then please mark it as RESOLVED from Thread Tools.



  29. #29
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2019
    Posts
    21

    Re: ThunderVB installed - problem at loading VB6

    I have recompiled the code provided by Kunikal and the dll produced did work with no violation error anymore occurring and I can access the ThunderVB panel in VB6. I have installed Visual studio Express 2008 and placed all the paths in the settings to their respective paths. The ASM and C code in the examples is changing color so showing that it is being recognised. However when I compile the test programs in the tutorial examples which should tell me if the compilers are working it tells me that they are not. The ASM and C code are just being treated as comments. They do not cause any error but are simply not compiled and not executed. I also installed Nasm and Fasm and placed the corresponding paths however ASM code is still being ignored. Any help please?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  



Click Here to Expand Forum to Full Width