Questions & Answers

Question

Answers

Answer

Verified

130.2k+ views

Given data:

A normal train from Chennai to Bangalore takes 6 hours 10 minutes.

Let it be denoted by ${t_1}$.

So, ${t_1} = $6 hours 10 minutes.

And the Shatabdi express takes 4 hours 45 minutes.

Let it be denoted by ${t_2}$.

So, ${t_2} = $4 hours 45 minutes.

Now we have to find out the time saved by travelling in the Shatabdi.

As we know that in 1 hour there is 60 minutes.

Therefore, 1 hour = 60 minutes.

So, 6 hours = 6 (60) = 360 minutes.

So 6 hours 10 minutes = 360 + 10 = 370 minutes.

$ \Rightarrow {t_1} = 370$ Minutes.

And 4 hour = 4 (60) = 240 minutes.

So 4 hour 45 minutes = 240 + 45 = 285 minutes.

$ \Rightarrow {t_2} = 285$ Minutes.

Now the time saved by us by travelling in the Shatabdi is the difference of time taken by the normal train and the Shatabdi express.

Therefore, time saved = time taken by the normal train – time taken by the Shatabdi express.

So, time saved = 370 – 285 = 85 minutes.

85 minutes is also written as, (60 + 25) which is equal to 1 hour and 25 minutes.

So the time saved by travelling in the Shatabdi = 1 hour and 25 minutes.

So this is the required answer.