VS 2015 Multi select in vb.net-VBForums
Results 1 to 13 of 13

Thread: Multi select in vb.net

  1. #1

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    Multi select in vb.net

    I have a table defects and one of processes, and a defect can have one or several processes. For now I have to work a dropdownlist for one defect, one process, what changes I need to make to be able to select several processes, follow the code below, i'm using vb.

    Code:
    ' GET: DEF_DEFECT/Create
            Function Create() As ActionResult
                PopProcessDropDownList()
                Return View()
            End Function
    
            ' POST: DEF_DEFECT/Create
            'To protect from overposting attacks, please enable the specific properties you want to bind to, for 
            'more details see http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=317598.
            <HttpPost()>
            <ValidateAntiForgeryToken()>
            Function Create(<Bind(Include:="CODE_DEF,DESCRIPTION_DEF")> ByVal dEF_DEFECT As DEF_DEFECT) As ActionResult
                If ModelState.IsValid Then
                    db.DEF_DEFECT.Add(dEF_DEFECT)
    
                    Dim processSelected As String = Request.Form("ProcessesList").ToString()
    
                    UpdateDefectProcess(dEF_DEFECT, processSelected)
    
                    db.SaveChanges()
                    Return RedirectToAction("Index")
                    
                End If
                Return View(dEF_DEFECT)
            End Function
    
            ' GET: DEF_DEFECT/Edit/5
            Function Edit(ByVal id As String) As ActionResult
                If IsNothing(id) Then
                    Return New HttpStatusCodeResult(HttpStatusCode.BadRequest)
                End If
    
                Dim dEF_DEFECT As DEF_DEFECT = db.DEF_DEFECT.Find(id)
                If IsNothing(dEF_DEFECT) Then
                    Return HttpNotFound()
                End If
    
                PopulateProcessesDropDownList(dEF_DEFECT.PRO_PROCESS)
    
                Return View(dEF_DEFECT)
            End Function
    
            Sub PopProcessDropDownList()
                Dim listSelectListItems As List(Of SelectListItem) = New List(Of SelectListItem)
    
                For Each p As PRO_PROCESS In db.PRO_PROCESS
                    Dim selectItem As SelectListItem = New SelectListItem()
                    selectItem.Text = p.CODE_PRO
                    listSelectListItems.Add(selectItem)
                Next
    
                ViewBag.ProcessCode = listSelectListItems
            End Sub
    
    
            Sub PopulateProcessesDropDownList(selectedprocesses As Object)
                ' Dropdown Lists
                Dim allProcesses = From s In db.PRO_PROCESS
                      Order By s.CODE_PRO
                      Select s.CODE_PRO, s.DESCRIPTION_PRO Distinct
    
                ViewBag.PList = New SelectList(allProcesses, "CODE_PRO", "CODE_PRO", selectedValue:=selectedprocesses)
            End Sub
    
            ' POST: DEF_DEFECT/Edit/5
            'To protect from overposting attacks, please enable the specific properties you want to bind to, for 
            'more details see http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=317598.
            <HttpPost()>
            <ValidateAntiForgeryToken()>
            Function Edit(<Bind(Include:="CODE_DEF,DESCRIPTION_DEF")> ByVal dEF_DEFECT As DEF_DEFECT) As ActionResult
                If ModelState.IsValid Then
                    Dim processToUpdate = db.DEF_DEFECT _
                                   .Include(Function(i) i.PRO_PROCESS) _
                                   .Where(Function(i) i.CODE_DEF = dEF_DEFECT.CODE_DEF) _
                                   .Single()
    
                    Dim processSelected As String = Request.Form("ProcessesList").ToString()
    
                    UpdateDefectProcess(processToUpdate, processSelected)
    
                    db.Entry(processToUpdate).State = EntityState.Modified
    
                    db.SaveChanges()
                    Return RedirectToAction("Index")
                End If
                Return View(dEF_DEFECT)
            End Function
    
            Private Sub UpdateDefectProcess(updateDefect As DEF_DEFECT, processSelected As String)
                'Dim selectedProcessHS = New HashSet(Of String)(processSelected)
                Dim selectedProcessHS = processSelected
    
                Dim defectProcess As IEnumerable(Of String) = New HashSet(Of String)(updateDefect.PRO_PROCESS.Select(Function(c) c.CODE_PRO))
                For Each c In db.PRO_PROCESS
                    If selectedProcessHS.Contains(c.CODE_PRO.ToString()) Then
                        updateDefect.PRO_PROCESS.Add(c)
                    Else
                        If defectProcess.Contains(c.CODE_PRO) Then
                            updateDefect.PRO_PROCESS.Remove(c)
                        End If
                    End If
    
                Next
    
            End Sub

  2. #2

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    VB.NET Using Chosen Plugin

    Does anyone know if I can use the plugin chosen for multiselect dropdown list in vb.net?

    All examples of how to use this plugin are for #c language.

    Thanks

  3. #3
    Super Moderator si_the_geek's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    39,373

    Re: VB.NET Using Chosen Plugin

    C# and VB.Net are essentially the same language, so there are several online converters to convert code between the two.

    Try one or more of those, as there is a very good chance they will give you working VB.Net code (or at least code that only needs minor changes).

    If you can't get it working yourself, show us the C# code and the VB.Net code, and tell us what the problem(s) are with the VB code.

  4. #4

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    Re: VB.NET Using Chosen Plugin

    I'm getting started in programming, so there's a lot I do not know.

    So I have a process table and one of defects. I have a dropdown list working but only for 1 defect 1 process.

    I need to change the code to allow associating a defect with multiple processes.

    When looking for help I found the chosen plugin but all I can find out how to use it is in #c, so I asked whether or not to use it in vb.

    In controller:
    Code:
    ' GET: DEF_DEFECT/Create
            Function Create() As ActionResult
                PopProcessDropDownList()
                Return View()
            End Function
    
            ' POST: DEF_DEFECT/Create
            'To protect from overposting attacks, please enable the specific properties you want to bind to, for 
            'more details see http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=317598.
            <HttpPost()>
            <ValidateAntiForgeryToken()>
            Function Create(<Bind(Include:="CODE_DEF,DESCRIPTION_DEF")> ByVal dEF_DEFECT As DEF_DEFECT) As ActionResult
                If ModelState.IsValid Then
                    db.DEF_DEFECT.Add(dEF_DEFECT)
    
                    Dim processSelected As String = Request.Form("ProcessesList").ToString()
    
                    UpdateDefectProcess(dEF_DEFECT, processSelected)
    
                    db.SaveChanges()
                    Return RedirectToAction("Index")
                    
                End If
                Return View(dEF_DEFECT)
            End Function
    
     Sub PopProcessDropDownList()
                Dim listSelectListItems As List(Of SelectListItem) = New List(Of SelectListItem)
    
                For Each p As PRO_PROCESS In db.PRO_PROCESS
                    Dim selectItem As SelectListItem = New SelectListItem()
                    selectItem.Text = p.CODE_PRO
                    listSelectListItems.Add(selectItem)
                Next
    
                ViewBag.ProcessCode = listSelectListItems
            End Sub
    
     Private Sub UpdateDefectProcess(updateDefect As DEF_DEFECT, processSelected As String)
                'Dim selectedProcessHS = New HashSet(Of String)(processSelected)
                Dim selectedProcessHS = processSelected
    
                Dim defectProcess As IEnumerable(Of String) = New HashSet(Of String)(updateDefect.PRO_PROCESS.Select(Function(c) c.CODE_PRO))
                For Each c In db.PRO_PROCESS
                    If selectedProcessHS.Contains(c.CODE_PRO.ToString()) Then
                        updateDefect.PRO_PROCESS.Add(c)
                    Else
                        If defectProcess.Contains(c.CODE_PRO) Then
                            updateDefect.PRO_PROCESS.Remove(c)
                        End If
                    End If
    
                Next
    
            End Sub
    In view:

    Code:
      @Html.AntiForgeryToken()
            @<div class="form-horizontal">
                <h4>Create Defect</h4>
                <hr />
                @Html.ValidationSummary(True, "", New With {.class = "text-danger"})
                 <div class="form-group">
                     Process Code                 
                         @Html.DropDownList("ProcessesList", CType(ViewBag.ProcessCode, IEnumerable(Of SelectListItem)))
                         @Html.ValidationMessageFor(Function(model) model.selectedProcesses, "", New With {.class = "text-danger"})
                 </div>
        <br />
                <div class="form-group">
    
                    Code
                    <div>
                        @Html.EditorFor(Function(model) model.CODE_DEF, New With {.htmlAttributes = New With {.class = "form-control"}})
                        @Html.ValidationMessageFor(Function(model) model.CODE_DEF, "", New With {.class = "text-danger"})
                    </div>
                </div>
    What can I do?
    Suggest something?

  5. #5
    Super Moderator Shaggy Hiker's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Idaho
    Posts
    31,003

    Re: VB.NET Using Chosen Plugin

    I was going to say that the only chosen plugin I know of is JavaScript, rather than .NET, and that seems a bit more right than I thought. Multiselect in a WinForms app is relatively simple, but this appears to be a question about web stuff. Therefore, I've moved the thread to the ASP.NET forum, where you are more likely to get better responses.
    My usual boring signature: Nothing

  6. #6
    Super Moderator Shaggy Hiker's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Idaho
    Posts
    31,003

    Re: Multi select in vb.net

    This looks like ASP.NET, is that correct?
    My usual boring signature: Nothing

  7. #7

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    Re: Multi select in vb.net

    yes it is

  8. #8
    Frenzied Member KGComputers's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Cebu, PH
    Posts
    1,881

    Re: VB.NET Using Chosen Plugin

    I need to change the code to allow associating a defect with multiple processes.
    If your returning multiple processes from a defect, then save those processes in a List object. In your view, loop through the model containing those processes and then display them in tabular or list form. The table may have a button/link that will open another view for editing or other activity.

    Code:
    <table>
    	<tr>
    		<th>
    			@Html.DisplayNameFor(model => model.ProcessName)
    		</th>
    		...
    	</tr>
    
    	@foreach (var item in Model.Processes) //Processes is a list/collection
    	{
    		<tr>
    			<td>
    				@Html.DisplayFor(modelItem => item.ProcessName)
    			</td>
    			...
    		</tr>
    	}
    </table>
    - kgc
    CodeBank: VB.NET & C#.NET | ASP.NET
    Programming: C# | VB.NET
    Blogs: My Blog | GitHub Repo | ASP Snippets | CodeASP.net
    ___________________________________________________________________________________

    Rating someone's post is a way of saying Thanks...

  9. #9

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    Re: Multi select in vb.net

    I believe this thread is the same with this one VS 2015 VB.NET Using Chosen Plugin. I did reply to your thread on Using Chosen Plugin.

    Regards,

    kgc
    It's not working with my code...
    can you try with my own code? Please?

  10. #10
    Frenzied Member KGComputers's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Cebu, PH
    Posts
    1,881

    Re: Multi select in vb.net

    The code i provided was just a logic on how to display data in tabular form. You have to make it work by using your model and properties associated with that.

    -kgc
    CodeBank: VB.NET & C#.NET | ASP.NET
    Programming: C# | VB.NET
    Blogs: My Blog | GitHub Repo | ASP Snippets | CodeASP.net
    ___________________________________________________________________________________

    Rating someone's post is a way of saying Thanks...

  11. #11

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    Re: Multi select in vb.net

    Quote Originally Posted by KGComputers View Post
    The code i provided was just a logic on how to display data in tabular form. You have to make it work by using your model and properties associated with that.

    -kgc
    The problem is that i don't know how to do that

  12. #12
    Frenzied Member KGComputers's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Cebu, PH
    Posts
    1,881

    Re: Multi select in vb.net

    Another thing is that if you need controls that has multiselect capabilities, you can use ListBoxFor() helper for that. See example here: MultiSelect Listbox. The code is in C# but the idea can be applied to VB.NET as well.

    - kgc
    CodeBank: VB.NET & C#.NET | ASP.NET
    Programming: C# | VB.NET
    Blogs: My Blog | GitHub Repo | ASP Snippets | CodeASP.net
    ___________________________________________________________________________________

    Rating someone's post is a way of saying Thanks...

  13. #13

    Thread Starter
    New Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    7

    Re: Multi select in vb.net

    Good morning,

    I saw the example you sent me.

    but when trying to use in my work I have a problem,

    I think it's because it's in the def_defect controller and try to fetch data from the pro_process table.

    Because the dropdown must have the CODE_PROCESS of the PRO_PROCESS table.
    I do not know what to do ...

    My code stayed like this

    Code:
        ' GET: DEF_DEFECT/Create
            Function Create() As ActionResult
                'PopProcessDropDownList()
                Dim LCODE_PRO As PRO_PROCESS = New PRO_PROCESS
                LCODE_PRO.LCODE_PROs = PopulatePROCESSES()
                Return View()
            End Function
    
            ' POST: DEF_DEFECT/Create
            'To protect from overposting attacks, please enable the specific properties you want to bind to, for 
            'more details see http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=317598.
            <HttpPost()>
            <ValidateAntiForgeryToken()>
            Function Create(<Bind(Include:="CODE_DEF,DESCRIPTION_DEF")> ByVal LCODE_PRO As PRO_PROCESS) As ActionResult
                LCODE_PRO.LCODE_PROs = PopulatePROCESSES()
                If (Not (LCODE_PRO.CODE_PRO) Is Nothing) Then
                    Dim SELECTEDITEMS As List(Of SelectListItem) = LCODE_PRO.LCODE_PROs.Where(Function(p) LCODE_PRO.CODE_PRO.Contains(String.Format(p.Text))).ToList()
                    ViewBag.message = "Selected Processes:"
                    For Each selecteditem In SELECTEDITEMS
                        selecteditem.Selected = True
                        ViewBag.message += "\n" + selecteditem.Text
                    Next
                End If
                Return View(Index)
                'If ModelState.IsValid Then
                '    db.PRO_PROCESS.Add(PRO_PROCESS)
                '    db.SaveChanges()
                '    Return RedirectToAction("Index")
                'End If
                'Return View(pRO_PROCESS)
            End Function
            Private Shared Function PopulatePROCESSES() As List(Of SelectListItem)
                Dim items As New List(Of SelectListItem)()
                Dim constr As String = ConfigurationManager.ConnectionStrings("Constring").ConnectionString
                Using con As New SqlConnection(constr)
                    Dim query As String = "Select CODE_PRO FROM PRO_PROCESS"
                    Using cmd As New SqlCommand(query)
                        cmd.Connection = con
                        con.Open()
                        Using sdr As SqlDataReader = cmd.ExecuteReader()
                            While sdr.Read()
                                items.Add(New SelectListItem())
                            End While
                        End Using
                        con.Close()
    
                    End Using
    
                End Using
                Return items
    
                'If ModelState.IsValid Then
                '    db.DEF_DEFECT.Add(dEF_DEFECT)
    
    
                '    Dim processSelected As String = Request.Form("ProcessesList").ToString()
    
                '    UpdateDefectProcess(dEF_DEFECT, processSelected)
    
                '    db.SaveChanges()
                '    Return RedirectToAction("Index")
    
                'End If
                'Return View(dEF_DEFECT)
            End Function

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  



Featured


Click Here to Expand Forum to Full Width

Survey posted by VBForums.